Bu yapım yöntemi su seviyesi yüksek, kendini tutamayan zeminlerde derin kazıların yapılabilmesi için geçirimsiz betonarme perde duvar imalatı için gerekli uygulama tekniği, makine, ekipman ve malzemenin seçimi, hazırlanması, uygulanması ve kontrol yöntemlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Uygulama sırasında, “DIN EN 1538 Execution of special geotechnical work-Diaphragm Walls” standartına uyulacaktır.
ÇALIŞMA SAHASININ HAZIRLANMASI
İnşaat sahası ve yolları makine ve personelin verimli çalışarak planlanan günlük imalat miktarlarının yapılabilmesi ve imalat kalitesine ulaşılabilmesi için düzgün ve kuru tutulmalıdır.
Delgi makinesi, paletli vinç, beton mikseri, beton pompası ve sair ağır iş makinelerinin 10 cm ’den fazla batmadan çalışmalarına imkan sağlayacak biçimde düzeltilip, sıkıştırılacaktır. Dolgular delme işini zorlaştırmayacak uygun malzemelerle yapılacaktır.
Çalışma sahasında uygun yüzey drenaj sistemi tesis edilerek platformun kuru kalması sağlanacaktır.
Foraj malzemesi ve yer altı suyu sürekli olarak sahadan uzaklaştırılarak çalışma sahasının bozulması önlenecektir.
ZEMİN BİLGİLERİ
Uygulama projeleri ve yapım yöntemleri zemin raporlarına göre belirlenecektir.
ÇEVRE BİLGİLERİ
Yer altında ve üstündeki delmeyi zorlaştıran beton ve çelik engeller, altyapı kanalları resmi kuruluşlara yazılı tespit yaptırılarak işveren tarafından kaldırılması sağlanacaktır.
DUVAR ANOLARININ YERLEŞTİRİLMESİ VE İMALAT TOLERANSLARI
Duvar anolarının lokasyonlarının zemine işaretlenmesi şantiye sorumlusu tarafından tek tek yapılacaktır.
Duvar anolarının planda, düşeyde ve eğimindeki sapma miktarları toleransları aşamaz.
Duvar anolarının yapım sırası, daha önce yapılmış olan ankrajları yerlerinden yatay ve düşey doğrultularda minimum derecede hareket ettirecek şekilde olacaktır.
DELGİ İŞLERİ
Diyafram duvar imalatları anolar halinde dökülerek çepeçevre imalat bitirilir.
KILAVUZ DUVAR YAPIMI
Kazının yatay ve düşey yönde sapmasız bir şekilde yapılmasına imkan sağlanması ve kazıcı ekipmana kılavuzluk etmesi amacıyla yapılacak bu duvar, kazı çukurunda bentonit seviye değişimleri ve kazıcı kepçenin hareketi nedeniyle oluşması muhtemel yıkıntı ve çökmelere karşı koruyucu olarak onaylı proje hattına uygun olarak belirlenen güzergah boyunca imal edilecektir.
Kılavuz duvar cepheleri daima dik ve pürüzsüz olmalıdır. Diyafram duvar imalatı kılavuz duvar içinde yapılacaktır. Kılavuz duvar aşağıda belirtilen yararları sağlamaktadır:
Kılavuz duvarların kazısı mevcut bir back-hoe ile yapılacak ve hizalaması diyafram duvar ile bire bir çakışacak, diyafram ekipmanının içinden rahat çalışabilmesi için perde kalınlığından en az 5 cm geniş yapılacak, en az 1 m derinliğinde olacak şekilde imal edilecektir.
PANEL KAZISI
Kazı yatayda 2,5 4.8 veya 6 m ’lik gibi zemin duraylılık şartlarına göre anolar halinde yapılabilir. Gerekli işaretlemeler yapıldıktan, bentonit bulamacı kılavuz duvarların arasına doldurulduktan sonra diyafram duvar kazısı başlayacaktır. Bentonit bulamacı kazı esnasında hendeğin düşey kalmasını, yıkıntı yapmamasını sağlayacaktır. Bentonitin çukura dolum hızı ve miktarı kazı ile bire bir uyumlu olarak devam edecektir. Kılavuz duvar kotunun altına düşürülmeyecektir. Kazı esnasında ekipmanın dikliğini muhafaza edip etmediği kontrol edilecektir. Kısmi olarak sert zeminlere rastlandığında engeli aşmak için tırpan kullanılacaktır. Sürekli kaya ortamında diyafram duvar imal etmek için farklı bir makine olan freze/cutter kullanılır. Kuyu tabanına kadar süren delgi ile kuyu kazısı bitmiş olur ve bentonit dolu kuyu gerekli emniyet tedbirleri alınarak donatı yerleştirilmesi işlemine hazırlanır.
DONATI KAFESİ HAZIRLANMASI VE KUYULARA İNDİRİLMESİ
Projesine göre kazısı yapılmış diyafram duvar anosuna projeye ve mevcut taşıma kapasitelerine göre daha önceden sahada hazırlanmış kafes, sistemdeki demir donatı servis vinci yardımıyla kuyuya indirilecek ve askılı kancalar vasıtasıyla askıya alınacaktır. Beton dökümü sırasında kullanılacak olan tremi borusunun serbest hareketine mani olmamak için kafesin üstünde yeterli büyüklükte çalışma boşlukları bırakılacaktır. Donatı kafesi konusunda aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir:
KUYULARA İNDİRİLEN DONATININ KAÇMASINA HİÇBİR ŞEKİLDE İZİN VERİLMEYECEKTİR.
STOP-END BORULARININ İNDİRİLMESİ
BENTONİT YOĞUNLUĞU AZALTILMASI/ TEMİZLİĞİ ÇALIŞMALARI
Diyafram Duvar delgi işlemi projede belirtilen panel boyu (ano) ve derinliğine kadar kazıldıktan sonra donatı kuyuya yerleştirilir. Bu arada tabandaki yoğunluğu artmış bentonitin arındırılması için “taban pompası” veya “çiftli inkişaf takımı+hava”(airlift) marifeti ile tabandaki mevcut bentonit dışarı alınırken üstten temiz bentonit kuyuya ilave edilerek duraylılıgın sürmesi takip edilir. Bu yenileme işleminin süresi kuyu içerisinde bentonit yoğunluğu, test değerlerine uyana kadar sürdürülür.
ANOLARIN BETONLANMASI
Diyafram duvar beton döküm işlemi, bentonit test sonuçlarının olumlu çıkmasından sonra tremi boruları kullanılarak yapılacak olup aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir:
Hemen betonlanmaya imkan bulunmadığı durumlarda geçen süre içinde ano tabanında bir şişme olur ve donatı kafesini zemin yukarı iterse, donatı çıkarılarak, yeniden delik içi tarama ve ano içi temizliği yapıldıktan sonra beton dökümü gerçekleştirilecektir. Şişme riski olması halinde tabanın, şişme derinliği kadar fazla delinebilir.
Betonlama borusu(tremie) aşağıdaki şartları sağlayacaktır.
PANELLER İÇİN BETON KÜP NUMUNELER
Sözleşme veya teknik şartnamede belirtilmemişse numune alma ve deney işlemi standartlara uygun olarak yapılacaktır.
MALZEMELER
MAKİNE VE EKİPMANLAR
Diyafram duvar ekipmanı sahaya getirildiğinde imalat öncesinde, makine montajı ve tesis kurulduktan sonra delici makine ve bentonit tesisi kontrol edilecek ve çalışır durumda olduğu belirlenecektir.
TEST VE KONTROLLER
ÖLÇÜMLER VE RAPORLAR
Diyafram duvar imalatında her diyafram duvar paneli için proje standartlarına göre bir fiş tutulacak. Bu fişte :
bilgileri kayda geçecektir.